VinTillMats 2008-låda No 5


Land/region: Frankrike, Champagne

Årgång: 2008

Art. nr: 57265

Produkttyp: Mousserande vin

Förpackning: Flaska

Pris: 2001 kr

Volym: 3x75 cl


Denna låda består av tre olika champagner från superårgången 2008 och är en unik möjlighet att nu 15 år senare få uppleva hur dom mognat och vad det är som kännetecknar årgången. 

Mycket kortfattat kan man säga att just lagringspotentialen är en stor del av det som gjorde årgången såpass legendarisk och omtalad som den är. Som unga kunde man märka av en hög syra, hög smakkoncentration och en generös fruktighet och framförallt den höga syran och koncentrationen lovade ett långt liv. I takt med att vinerna lagrats har mognadsaromer (honung, nougat, smörkola, brioche, övermogna äpplen, mjölkchoklad, kanderad frukt mm) utvecklats och syran har mattats av. Just att syran minskar med lagringstid gör att en frisk syra är ett måste för en bra lagringspotential. Så nu kan man börja skörda frukterna och verkligen njuta av det som gjorde 2008 till en av de bästa de senaste 30 åren.  

Vinerna som ingår är: 

-Picart-Thiout 2008 Premier Cru Brut

100% Chardonnay från Grand Cru-byn Tours-sur-Marne och Premier Cru-byn Avenay val d'Or. 20% av vinet har legat 6 månader på ekfat, övriga på ståltank. Full malolaktisk jäsning, dosage 6 gram socker/liter. 

-Jacques Copin Millésime 2008 Brut Nature

50% Chardonnay & 50% Pinot Noir. Vinifiering på ståltank, full malolaktisk jäsning, dosage 0 gram socker/liter. 

-Serge Gaudriller Cuvée Prestige 2008 Grand Cru Brut 

70% Pinot Noir & 30% Chardonnay (samtliga druvor från Louvois), vinifiering på ståltank, full malolaktisk jäsning, dosage 2 gram socker/liter.