Jacques Copin


Millésime 2008 Brut Nature

Land/region: Frankrike, Champagne

Årgång: 2008

Producent: Jacques Copin

Art. nr: 55990

Produkttyp: Mousserande vin

Alkoholhalt: 12%

Förpackning: Flaska

Pris: 801 kr

Volym: 75 cl


När jag (Viktor) och Markus var i Champagne våren -23 hittade vi tack vare grundliga efterforskningar på nätet denna producent. Vi blev oerhört imponerade av hur kunniga och trevliga dom var men framförallt av hur bra deras champagner var. När vi fick reda på att dom hade 250 flaskor kvar av deras 2008 blev vi oerhört glada. 

Här har vi 50% Chardonnay & 50% Pinot Noir som har fått jäsa på ståltank. Efter att ha tappats på flaska har den fått 13 år på sin jästfällning innan degorgering.  

Det resulterar i en champagne som verkligen visar upp den årgångstypiska syran, koncentrationen och fruktigheten där man kan känna av mognaden som börjat komma så här 15 år efter skörd. Rund och fin munkänsla med doft av bland annat honung, smörkola, nötter och nougat är tydliga tecken på mognaden. 

Detta är ännu ett exempel på vilken fantastisk årgång 2008 var och hur champagnerna från 2008 nu verkligen börjar skina! När Richard Juhlin för 10 år sedan sa “köp allt du kan av 2008 och spara i 10 år, du kommer bli rikligt belönad!” så visste han vad gjorde. 


  • Druvblandning: 50% Chardonnay, 50% Pinot Noir
  • Utseende: medeltät gröngul
  • Doft: Utvecklad doft med honung, kanderade citronskal, bokna äpplen, smörkola, hasselnötter och apelsinchoklad. 
  • Smak: Medelfylligt med en frisk syra och lång eftersmak.
  • Lagringspotential: 0-15 år.
  • Helhet: En underbart god champagne från 2008 som ytterligare bevisar storheten i denna årgång. En champagn att dricka nu men också att spara i upp till 15 år om man älskar riktigt mogen champagne!