Château de Lauga


Lauga trälåda

Land/region: Frankrike, Bordeaux

Årgång: Blandat

Producent: Chateau de Lauga

Art. nr: 59877

Produkttyp: Rött vin

Alkoholhalt: 13,5%

Förpackning: Flaska

Pris: 1884 kr

Volym: 6x75 cl


Château de Lauga – trälåda 

Äntligen är det dags! En blandlåda med 6 olika viner från Charles Brun på Château de Lauga som släpps i trälåda i klassisk Bordeauxstil. 

Här har vi samlat 6 olika viner som visar på de olika stilar av vin som Charles gör och dessutom av olika årgångar. Det är både vin från Château de Lauga där Charles är 7:e generationens vinmakare men också från Château la Fleur Lauga, hans projekt där han 2015 tog över Château Capdets vingårdar i Saint-Julien. Här är det Cabernet Sauvignon som dominerar och vingårdarna ligger mitt bland flera Grand Cru-klassade slott i Saint-Julien.  

Vinerna som ingår är: 

-2019 Fleur de Lauga. Detta är lådans kronjuvel och görs av 90% Cabernet Sauvignon & 10% Merlot, samtliga druvor från Saint Julien.  

Detta vin får 14-18 månaders lagring på franska ekfat varav 70% är nya.  

Här har vi ett riktigt kraftpaket till vin med ordentlig syra, koncentration, strävhet och komplexitet. 2019 var ett fantastiskt år i Bordeaux och detta vin har en enorm utvecklingspotential kommande 20 år. Idag kräver det sin köttbit och krämiga sås för att komma till sin fulla rätt. 

-2019 Petite Fleur de Lauga är andravinet som är mer tillgängligt redan idag. Det görs av 50% Cabernet Sauvignon & 50% Merlot från Saint Julien. Även detta vin får 14-18 månader i franska ekfat men här är 30% av ekfaten nya. Här är ytterligare ett kraftfullt vin men betydligt mer öppet redan nu även om det också kommer utvecklas fantastiskt kommande 20 år. 

-2016 Lauga Cuvée du Grand Père. 70% Cabernet Sauvignon & 30% Merlot, 12 månader i ekfat varav 30% är nya.  

Till detta vin som är en hyllning till tidigare generationer väljer Charles ut de bästa druvorna från hans odlingar i Haut Médoc. Den högre andelen Cabernet Sauvignon och lite högre andel ny ek gör detta vin lite mer koncentrerat och extra lagringsdugligt. Lagringspotentialen blir inte mindre av ett dunderår som 2016. Det är mycket att intressant att jämföra detta mot 2016 Château de Lauga som också ingår i lådan. Samma område men större andel Cabernet och mer ny ek i detta vin ger det verkligen en annan karaktär.  

Kommande tre viner är olika årgångar av Charles tolkning av en klassisk röd Bordeaux där han satsar mer på finess, elegans och matkompabilitet snarare än kraft och fatkaraktär. Druvblandningen är 55% Cabernet Sauvignon, 40% Merlot, 4% Petit Verdot & 1% Carmenère.  Vinet lagras sedan i ca 1 år på franska ekfat där ca 10% är nya. Resultatet av detta blir viner som är oerhört Bordeauxtypiska på bästa tänkbara sätt! Frisk syra och fruktiga men med tydlig strävhet och en läcker fatkaraktär som verkligen tillför till vinet men inte tar över ens i ung ålder.  

-2016 Château de Lauga. En fantastisk årgång med den där eftertraktade kombinationen av varma dagar och svala nätter. Resultatet då blir ett fylligt och kraftigt vin som ändå har kvar en bra syra och strävhet. Ett år som kan jämföras med 2010. 

-2018 Château de Lauga. Du kanske minns detta som en helt fantastisk och varm sommar här i Sverige. Det var det i resten av Europa också så här har vi ett riktigt fylligt kraftpaket med massor av frukt, något lägre syra än normalt och lena tanniner. Inte helt olikt 2009. 

-2020 Château de Lauga. Även detta ett varmt år men inte riktigt lika varmt som 2018. Fortfarande fylliga och kraftiga viner men med högre syra och mer strävhet än 2018.