Maurice Schueller


Pinot Noir-dubbel

Land/region: Frankrike, Alsace

Producent: Maurice Schueller

Art. nr: 52752

Produkttyp: Rött vin

Alkoholhalt: 14,5%

Förpackning: Flaska

Pris: 534 kr

Volym: 2x75 cl

Maurice Schueller håller till i Gueberschwihr i Alsace. Här gör makarna Catherine och Marc vita, röda och mousserande viner på de för regionen klassiska druvsorterna. De har vingårdar bland annat i Grand Cru-vingården Goldert där de odlar fantastiskt bra Muscat och Gewurztraminer.


Detta är ett 2-pack med två helt olika viner gjorda på Pinot Noir. 

I Alsace står rödvin för ca 10% av den totala produktionen och Pinot Noir är den enda godkända blå druvan. Det som skiljer vinerna i detta 2-pack åt är att det ena har lagrats på 225-liters ekfat och det andra på stora foudres som har använts många gånger och inte ger någon ekkaraktär i smak eller doft. Båda vinerna är från 2020 och det vin som har lagrats på ekfat har fått 15 dagars skalkontakt medan det andra har fått 10. 

-Maurice Schueller Pinot Noir  

Doften som direkt slår emot en är härligt fruktigt generös med körsbär, björnklister och obestämda röda bär (hallon/jordgubb). I munnen har vinet en frisk syra och är härligt generöst fruktigt men med en liten strävhet och kärvhet så som från körsbärskärnor som ger en komplexitet och en längtan efter nästa klunk. Detta är ett vin som passar fantastiskt till en klassisk charktallrik!-Maurice Schueller Pinot Noir fût de chêne 

Här får man direkt en stor doft med fruktighet och fat. Fatkaraktären är stor och tydlig men på ett mjukt och mycket inbjudande sätt. Förutom de rostade fattonerna finns också en kolaton från faten. Jämfört med det andra vinet är detta ett stramare vin med en mycket mer markerad strävhet och ett vin jag ser som ett matvin. Detta till en ugnsrostad kyckling med rotfrukter och gräddsås kommer sitta hur bra som helst!