Château Pont de Brion


Château Pont de Brion Blanc

Land/region: Frankrike, Bordeaux

Årgång: 2022

Producent: Chateau Pont de Brion

Art. nr: 71396

Produkttyp: Vitt vin

Alkoholhalt: 13%

Förpackning: Flaska

Pris: 321 kr

Volym: 75 cl


På floden Garonnes vänstra strand i området Graves odlar Charlotte Molinari sina druvor. 

Hennes vita Bordeaux gjord på Sémillon och Sauvignon Blanc lagrad i ekfat golvade oss totalt när vi provade den. När man skall göra vit Bordeaux är just avvägningen mellan den fylliga Sémillon och den aromatiska och friska Sauvignon Blanc en nyckel till ett gott vin. Även mängden ekfatslagring måste vara i perfekt balans för att göra ett riktigt stort vin. 

Charlotte har valt en ganska stor andel (70%) Sémillon vilket gör detta till en vit Bordeaux i den fylligare stilen där dock de 30% Sauvignon Blanc verkligen lyser igenom med sin läckra aromatik av svart vinbörsblad, nässlor och passionsfrukt. Vinet har jäst och lagrats 10 månader på franska ekfat vilket ger en tydlig ekfatskaraktär som passar perfekt till den fylliga, stora kroppen vinet har. 

Har ni inte provat vit Bordeaux är det verkligen dags nu och dricker ni vit Bordeaux regelbundet måste ni prova detta vin, det är verkligen ett exempel på hur bra denna vinstil kan vara.  

  • Druvblandning: 70% Sémillon & 30% Sauvignon Blanc
  • Fatlagring: 10 månader på franska ekfat
  • Utseende: Medeltät gyllengul
  • Doft: Stor, komplex doft med svart vinbärsblad, nässlor, nyklippt gräs, citron och passionsfrukt kombinerat med en tydlig fatkaraktär. 
  • Smak: Fyllig, rund och generös smak med såväl frisk syra och fruktighet som markerad fatkaraktär
  • Helhet: Ett mycket stort vin som gjort till fisk med brynt smör i en eller annan tappning!