Roger Constant Lemaire


Sélect Réserve Meunier Brut

Land/region: Frankrike, Champagne

Årgång: NV

Producent: Roger Constant Lemaire

Art. nr: 75195

Produkttyp: Mousserande vin

Alkoholhalt: 12%

Förpackning: Flaska

Pris: 514 kr

Volym: 75 cl


När vi i höstas var nere i Champagne tillbringade vi några dagar i Vallée de la Marne för att på allvar grotta ner oss i druvan Pinot Meunier. Detta är en druva som har lite skamfilat rykte och av många anses sämre än övriga druvor i Champagne; Pinot Noir och Chardonnay.

Vad vi upptäckte under vår djupdykning var att det visserligen finns många druvrena Pinot Meunier-viner som lätt blir lite klumpiga och som förutom frukten saknar lite struktur och syra men att det också görs fantastiska viner på denna druva. Nyckeln verkar vara att inte slarva utan att verkligen i alla detaljer välja absolut bäst väg.


Roger Constant Lemaire är en odlare som verkligen inte lämnar något åt slumpen utan ser till att vara noggrann i alla detaljer. Man odlar utan att använda kemiska bekämpningsmedel eller näring. Man importerar norska alger som används som gödsel. Man selekterar vid plockning av druvorna för att bara få helt mogna, friska druvor. Man vinifierar på ståltank och väljer att helt undvika malolaktisk jäsning för att få en bra fräschör i vinet (som helt ärligt ofta saknas i rena Blanc de Meunier). Man undviker sedan köldstabilisering, klarning och filtrering av vinet för att bevara alla aromer. Vinet får ligga på jästfällning 4-6 år och har en dosage på 6 gram socker/liter. Deras liqueur de dosage är hemgjord och baseras på enbart rörsocker och lagras på 300-liters ekfat.


  • Druvblandning: 100% Pinot Meunier
  • Dosage: 6g socker/liter
  • Lagringstid på jästfällning: 5 år
  • Utseende: medeltät gulgrön
  • Doft: Stor och fruktig doft med grillad citron, gula äpplen, nybakt bröd, apelsinskal och ingefära.
  • Smak: Medelfylligt vin med en härligt generös fruktighet som stramas upp av en mycket frisk och energigivande syra som lättar upp helhetsintrycket och som mynnar ut i en mycket lång eftersmak.